tirsdag 20. april 2010

Arbeidsmiljø

Dette er en oppgave om arbeidsmiljø, der jeg skal skrive en oppsummering av kapittel 13 og finne 2 artikler som handler om arbeidsmiljø. Arbeidsmiljø omfatter alle forhold som omgir de ansatte i arbeidssituasjonen. Derfor skiller man mellom det fysiske og det psykososiale arbeidsmiljøet.

Arbeidsmiljøutfordringer
Det fysiske arbeidsmiljøet består av lokaler, støy, belastning, trekk, belysning, stråling, luft, temperatur, gjenstander og stoffer som en kommer i berøring med under arbeidet. Dette kan blant annet føre til muskelplager, hodepine, ryggsmerter, allergier eller magesår.

Det psykososiale arbeidsmiljøet handler om samhandlingen og samarbeidsrelasjonene mellom både kolleger og ledelse. Den kan skape trivsel, misnøye, irritasjon, stress og angst.

HMS - arbeid
HMS - arbeid er et systematisk arbeid med helse, miljø og sikkerhet. Det vil si at det er et planmessig arbeid som skal sikre at problemer avdekkes og tas hånd om i tide. Det er fire faser i HMS - arbeidet. Disse er å igangsette, kartlegge, planlegge og prioritere, og å følge opp. Det er internkontrollforskriften av 6. desember 1996 som har sikret dette planmessige vernearbeidet.

Det er også flere sentrale aktører innenfor HMS - arbeidet. Man skiller mellom arbeidsgiveren, arbeidstakeren, verneombudet og arbeidstilsynet. Det er arbeidsgiveren som har ansvaret for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig og i samsvar med regelverket som er gitt i arbeidsmiljøloven med forskrifter. Arbeidstakeren plikter å medvirke til å gjennomføre HMS - tiltak som settes i verk og delta i det organiserte vernearbeidet. Verneombudet representerer arbeidstakerne i HMS - spørsmål, og skal ivareta deres interesser i saker om arbeidsmiljø. Arbeidstilsynet er et offentlig organ som fører tilsyn med at reglene i arbeidsmiljøloven blir fulgt.

Et godt arbeidsmiljø
De aller fleste arbeidstakere opplever arbeidsmiljøet som noe positivt. Godt samarbeid og trivsel gir effektivitet som igjen fører til gode resultater både for virksomheten og den enkelte. Det er mulig å sikre seg motiverte medarbeidere ved å gi dem arbeidsoppgaver som byr på både utfordringer og ansvar. For å utløse motivasjonen, må også trivselsfaktorene være på plass. Disse motivasjonsfaktorene kan være:
- En sikker arbeidsplass
- Rom for variasjon i arbeidet
- Gode lønnsvilkår og andre goder

- Rom for arbeidsfellesskap

- Plass for personlig vekst og ansvar

- Åpner for selvbestemmelse


For at den enkelte medarbeider skal få uttale seg om arbeidsmiljøet bør ledelsen gjennomføre en medarbeidersamtale minst en gang i året. Dette er en samtale mellom en ansatt og hennes overordnede om både det fysiske og det psykososiale arbeidsforholdet. Et dårlig arbeidsmiljø påfører både bedriftene og samfunnet store kostnader i form av sykefravær, lav motivasjon og dårlig trivsel. Forskning viser at det er noen faktorer som skaper trivsel og fører til økt motivasjon. Disse motivasjonsfaktorene er knyttet til jobbinnhold, anerkjennelse, vekstmuligheter og ansvar.



Det flerkulturelle arbeidsmiljøet

Norge er et flerkulturelt samfunn. Over en halv million mennesker har enten en mor eller en far eller begge foreldre som er født utenfor Norge. Arbeidslivet trenger arbeidskraft, og tar alle hoder og hender i bruk. Mennesker med minoritetsbakgrunn og funksjonshemmede har også kvalifikasjoner som bedriften trenger. Et inkluderende arbeidsliv har fokus på funksjonsevne, mestring, tilrettelegging og mulighet. Myndighetene ønsker et samfunn som tar opp i seg mangfoldet i befolkningen og gir dem muligheter i arbeidslivet og samfunnslivet. Flerkulturelle arbeidsplasser bør derfor gi rom for inkludering. På disse arbeidsplassene får en kontakt med andre kulturer gjennom mennesker. Det er et bidrag til å redusere avstanden mellom skikker, verdier og tankemåter og til å forstå tanker og levesett hos andre.

Hensikten med arbeidsmiljøloven er et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, trygge tilsettingsforhold og et meningsfylt arbeid for den enkelte. Dette gjelder alle arbeidstakere uansett etnisk bakgrunn. Undersøkelser viser at arbeidstakere med minoritetsbakgrunn ofte jobber i yrker med tungt og ensformig arbeid og med høyt tempo. Det er også få som kjenner til sine rettigheter eller de muligheter de har til å påvirke egen situasjon på arbeidsplassen. Dette skyldes mangel på tilrettelagt informasjon og opplæring knyttet til ikke-vestlige arbeidstakere, slik at alle får likeverdige muligheter på arbeidsplassen som etniske nordmenn.



Artikler som handler om arbeidsmiljø


https://web.retriever-info.com/services/archive.html?method=displayDocument&documentId=055004200912292941&serviceId=2

Denne artikkelen handler om at man skal "belønne" de som er friske. Dårlig arbeidsmiljø fører til økt sykefravær, så denne artikkelen tar for seg hva man kan gjøre får å snu dette.


https://web.retriever-info.com/services/archive.html?

method=displayDocument&documentId=055004200912016057&serviceId=2Denne artikkelen tar for seg ansattes rettigheter i forhold til det psykososiale arbeidsmiljøet.


https://web.retriever-info.com/services/archive.html?method=displayDocument&documentId=055004200911213569&serviceId=2

Denne artikkelen tar for seg hvordan sykefraværet har økt de siste årene, og sammenhengen mellom arbeidsrelatert sykdom og arbeidsmiljøet. Den prøver å finne svar på hvorfor mennesker blir syke av å gå på jobben.